zaterdag 26 december 2015


Thema: Ik wil een brief!

Tijdens dit thema leerden de kleuters heel wat nieuws bij.

We deden een waarneming over de kledij van de postbode en hoe die zich verplaatst. We dachten ook samen na over wat de postbode allemaal moet doen.

Hoe ziet de postbode er uit? :

  • De postbode draagt een blauw uniform met een pet en heeft een zware tas of een postzak bij zich met boordevol post.
  • De postbode verplaatst zich te voet, met de fiets, met een bromfiets of met de auto

Wat doet de postbode? :

  • De rode postbussen op straat leegmaken.
  • De post sorteren in het postkantoor.
  • De post bij alle huizen op zijn ronde in de brievenbus stoppen, kaarten, brieven en pakjes bezorgen, aanbellen, ...

Via het boekje ‘De postbode’ van Liesbet Slegers leerden we ook heel veel bij. De kleuters leerden via het boek dat een berichtje sturen kan met de computer of de telefoon. Maar natuurlijk ook met de post! Een kaartje of een brief in je brievenbus is zoveel leuker en spannender dan een mailtje. Het is de postbode die ervoor zorgt dat alle post in de juiste brievenbus terechtkomt. In het boek werd tot in het detail besproken welke weg de post allemaal aflegt eer het in de brievenbus terecht komt.  Een boeiend informatief boek op kleutermaat over de post en de postbode.

Wat deden we nog doorheen de twee weken. Onze huishoek toverden we om tot een echt postkantoor, we leerden een liedje aan, maakten een postbode pet en een tekening die we nadien in een enveloppe staken om later in de brievenbus te posten, we maakten een werkboekje rond het thema, verzonnen zelf een verhaal aan de hand van prenten, deden een wiskundige activiteit rond het thema, prenten waar op de weg die de brief aflegt in de juiste volgorde leggen, een gezelschapsspel, rijmen op themawoorden, … Zoals je ziet, een heleboel! De kleuters hebben er in ieder geval van genoten!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten