woensdag 10 februari 2016

Thema: Een carnaval vol kleuren!

We leerden een week over Carnaval. De kleuters mochten maandag verkleed naar school komen. Elke kleuter zag er schitterend uit! Ook de juf zelf was verkleed, dit vonden de kleuters heel grappig! We begonnen met een brainstorm over het thema, zo zie ik wat de kleuters er al over weten. Nadien leerden we de letter ‘C’ van Carnaval. In de huishoek lag het vol met verkleedkleren, de kleuters konden zich volledig uitleven. Er werd muziek op gezet en de kleuters mochten dansen en springen! We luisterden ook naar verhaaltjes over het thema.


Vrijdag hadden we ook een stoet. Ik vroeg aan de kleuters in wat zij zich graag zouden verkleden. Ze kozen allemaal voor PomPom! We maakten dus een blauwe hoed en elke kleuter had een rode T-shirt aan. Tijdens de stoet liepen de kleuters flink mee! Nadien mochten ze spelen met de confetti op de speelplaats en kregen ze allemaal een lekkere wafel! De kleuters hebben ervan genoten en hebben hun vakantie dubbel en dik verdient!







Thema: vogels

Wij hebben twee weken rond het thema ‘Vogels’ gewerkt. De kleuters waren zeer betrokken en toonden enorm veel belangstelling voor het thema.

Doorheen het thema wou ik de kinderen het volgende leren:

  • Beseffen dat er veel verschillende vogels zijn
  • Wat is winter en wat hoort daar bij?
  • Hoe kun je vogels helpen als het hard vriest en waarom kunnen ze dan zelf moeilijker aan eten komen?

In die twee weken hebben we niet stil gezeten. We bespraken hoe een vogel eruit ziet, hoe dit verschilt met ons lichaam, we observeerden het gedrag van de vogel die aanwezig was in onze klas, we keken in informatieve boekjes en leerden verschillende vogels kennen, via een boekje leerden we ook hoe je een vogel als huisdier moet verzorgen en wat je allemaal nodig hebt voor in zijn kotje, we knutselden een vogelhuisje waarbij de kleuters stroken papier moesten uitknippen en nadien het voorbeeld van de juf moesten namaken, de kleuters moesten ook een vogel zo gedetailleerd mogelijk proberen nateken, we maakten vogelvoer en iedereen kreeg een beetje mee naar huis, … Zoals je ziet, de kleuters leerden heel wat bij! Hieronder kan je enkele foto’s bekijken.




























Thema: ziek zijn


De kleuters kwamen smorgens toe in de klas en zagen dat PomPom niet op zijn stoel zat zoals elke morgen. Hij lag in zijn bed te slapen! Wat zou er aan de hand zijn? PomPom was ziek! Wat konden we hieraan doen en hoe kunnen we PomPom verzorgen? De kleuters dachten mee na en zochten naar oplossingen. We maakten samen een brainstorm rond het thema om te kijken wat de kleuters over het thema al weten. Nadien richten we samen een dokterspraktijk, spreekkamer en apotheek in. We bespraken wat er allemaal zeker moet inzitten. We leerden de letter ‘Z’ van ziek zijn aan, luisterden naar verhaaltjes rond het thema, deden een waarneming van een dokterstas, bespraken wat er allemaal in een ziekenhuis gebeurd, deden een teloefening met pilletjes, oefenden onze rangtelwoorden, … De kleuters waren heel betrokken en wisten zelf ook al heel wat over het thema!