zaterdag 26 december 2015


Thema: De Sint en zijn pieten komen eraan!!

Ook dit jaar komt Sint met al zijn Pieten naar België. Ook in deze twee weken deden we heel wat rond dit thema. We brainstormden samen over het thema, zo kom ik te weten wat de kleuters al over het thema weten, we speelden samen een memory, we leerden het liedje: ‘Daar wordt aan de deur geklopt’ aan, we knutselden een stoomboot en een pietenbaret, we leerden hoe we een pakje moesten inpakken, we kriebelden elkaar ook met de veer van de pietenbaret waar de kleuters heel rustig van werden, op het einde van de dag luisterden we elke keer naar een verhaaltje over de Sint en zijn pieten, we rijmden ook met de spulletjes die in de zak van Zwarte piet zaten, deden twee wiskundige activiteiten (tellen met pepernoten en het spel de pepernotendief), …

Tellen met pepernoten - algemeen Met pepernoten kun je natuurlijk allerlei leuke telspelletjes bedenken, zoals hoeveel pepernoten hebben we nodig om alle kinderen uit de klas één pepernoot te geven? Hoeveel voor de jongens en hoeveel voor de meisjes?
Hoeveel pepernoten hebben we nodig als we telkens 4 kinderen één pepernoot geven?
Hoe kun je 5 pepernoten verdelen? (2 hoepels neerleggen en daar pepernoten in "splitsen").
Kun je 4 pepernoten eerlijk verdelen met 2 kinderen?
2 Groepjes met pepernoten maken. Waar liggen er meer? Waarom denk je dat? Kun je van beide groepjes evenveel maken?

De pepernotendief - hoeveelheden tot 5 / 10 overzien
In de pepernotenfabriek liggen 5 of 10 pepernoten. Maar op een nacht, als alle pietjes slapen, komt er een dief. Hij lust maar al te graag wat pepernoten. De kinderen hebben de ogen dicht, de dief pakt wat pepernoten weg. De kinderen mogen weer kijken. Hoeveel pepernoten liggen er nog? Hoeveel pepernoten zijn er weg? Waarom denk je dat?

Op het einde van de twee weken kwam natuurlijk de Sint en zijn pieten op bezoek in onze school. De kleuters waren zeer benieuwd en een tikkeltje zenuwachtig. De laatste dag hebben we nog goed gerepeteerd zodat ze het liedje heel goed zouden kennen! En dan brak het moment aan, de Sint en zijn pieten waren op bezoek in onze school! De kleuters hebben het heel goed gedaan, ze hebben zonder een foutje het aangeleerde lied voor de Sint en zijn pieten gezongen. Ik was heel fier om mijn sloebers!!










Geen opmerkingen:

Een reactie posten